Kirurške oblike zdravljenja

Pljučna endarterektomija (PEA)

Pljučno endarterektomijo (PEA) je možno opraviti pri bolnikih s kronično tromboembolično pljučno hipertenzijo (pri takšnih bolnikih pljučno hipertenzijo povzročajo krvni strdki v pljučnem žilju). Operacija je možna pri bolnikih, ki imajo strdke v velikih arterijah. Pri bolnikih s strdki v manjših žilah bi bila operacija žal neuspešna, saj z instrumenti ni možno doseči problematičnega območja. Med operacijo se iz bolnikovega ožilja odstrani strdke skupaj z povrhnjim slojem celic v notranjosti žile. Predpogoj za operacijo je vsaj 3-mesečno jemanje oralnih antikoagulantov. V primeru, da je bolnik primeren kandidat za takšno operacijo, je bolj priporočljivo opraviti tromboendarterektomijo kot pljučno transplantacijo, saj daje pljučna endarterektomija (PEA) boljše dolgotrajne rezultate.

Pljučna transplantacija

V primeru, ko druge terapije odpovedo in bolnikova klinična slika ni združljiva z dolgotrajnim življenjem, kot zadnja možnost ostane pljučna transplantacija. V tem primeru se bolnika uvrsti na aktivno listo za ta poseg. Najprej mora bolnik opraviti nekaj kontrolnih pregledov, nato pa čaka na poziv z bolnišnice AKH z Dunaja, kjer operirajo vse slovenske bolnike. Po uspešni transplantaciji je bolnik ozdravljen pljučne hipertenzije, razen pri bolnikih s kronično tromboembolično pljučno hipertenzijo. Pri teh bolnikih obstaja možnost, da se bo bolezen ponovila, saj s transplantacijo ne preprečimo izvora bolezni, torej nastanka krvnih strdkov v globokih venah spodnjih okončin, ki nato potujejo po obtoku do pljučnega žilja, kjer se znova zagozdijo. Po transplantaciji morajo bolniki doživljenjsko jemati imunosupresive, s čimer se prepreči, da bi lastno telo napadlo nova pljuča, ki predstavljajo tujek v telesu.

Po uspešni operaciji se zdravstveno stanje bolnikov drastično izboljša. Po transplantaciji pljuč bolniki z idiopatsko pljučno hipertenzijo celo povsem ozdravijo, zato imajo izmed vseh pljučnih post-transplantacijskih bolnikov tudi najboljšo prognozo po transplantaciji.